Vrijwilliger in de kijker: Frederik Ceulemans

Het Willemsfonds is een sociaal-culturele vrijwilligersvereniging. Dit betekent dat de activiteiten die je in dit magazine terugvindt, georganiseerd worden door vrijwilligers. Zij zijn de parels van onze vereniging en graag stellen we ze in deze rubriek aan je voor.

Waar ben je opgegroeid en hoe ben je in Brussel beland?
Ik ben opgegroeid in de Vlaamse rand. Ternat om precies te zijn. Ondanks de nabijheid van Brussel studeren de meeste jongeren uit de rand in Gent. Brussel heeft in de hoofden van heel wat mensen uit de rand toch te kampen met een negatief imago. Voor mezelf daarintegen had ik al zeer vroeg de beslissing gemaakt om me te richten op Brussel. Daar heb ik nog geen moment over getwijfeld.

Waarom is Brussel volgens jou een leuke plaats om te wonen of te vertoeven?
Enerzijds alle voor de hand liggende redenen. Het is een veelzijdige stad die bruist van energie. Zo is er altijd wel iets te beleven, te bezoeken of te ontdekken. Ook de vele café’s, restaurants en het leuke nachtleven maakt de stad enorm boeiend.

Anderzijds, wat meer voor mij persoonlijk geldt, is er de fantastische architectuur, (ik heb interieurarchitectuur gestudeerd en dat blijft mijn passie) ik hou ervan om tussen het soms chaotische stedelijke weefsel zoveel schoonheid te kunnen ontdekken in onze stad.

Hoe ben je bij het Willemsfonds terechtgekomen?
Via mijn netwerk binnen de liberale kringen in Brussel. Als vrijzinnige heb ik niet lang moeten nadenken om me aan te sluiten bij het Willemsfonds.

Wat maakt het Willemsfonds interessant voor jou?
Met onze afdeling willen we niet alleen zelf een actor zijn, maar ook een medium waarmee andere culturele en artistieke organisaties ontdekt kunnen worden. De bruisende hyperdiverse samenleving in onze stad maakt dat maatschappelijkte thema’s snel wisselen en evolueren. Het is daarom zeer boeiend om met een socio-culturele vereniging als het Willemsfonds daarop in te spelen.

Wat wil jij als hoofd van de afdeling Brussel-Centrum bereiken voor deze regio?
De stad en haar geschiedenis leren kennen op een laagdrempelige en open manier. Dat is onze voornaamste taak. De activiteiten van onze afdeling vormen op die manier vaak een kennismaking met het Nederlands in Brussel.

Wat zijn denk je nog enkele aandachtspunten waar het Willemsfonds aan kan werken?
We moeten er ons van bewust zijn dat we actief zijn in een stad waar meer dan 70% een niet-Belgische origine heeft. Die diversiteit is dus essentieel indien het Willemsfonds Brussel relevant wil blijven.

Wat is tot nu toe jouw favoriete evenement van het Willemsfonds?
Af en toe organiseer ik rondleidingen waar ik zelf gids, (tour&taxis bijvoorbeeld) ik ben immers ook actief als gids bij KOREI, dat zijn momenten waar ik enorm veel energie uit haal. Ik vind het bijzonder prettig om mensen iets te kunnen vertellen en bijbrengen over een bepaalde site en/of gebouw, maar ook om dat te kaderen in het Brussel van vandaag en morgen. Wanneer dan de deelnemers hun waardering tonen kan mijn dag niet meer stuk.

Deel dit artikel:

Lees ook deze artikels