Vrijwilliger in de kijker: Pieter-Jan De Coster

De grote kracht van het Willemsfonds zijn onze vrijwilligers. Daarom hebben we besloten elke maand één van hen in het zonnetje te zetten. Zo willen wij hen bedanken voor hun harde werk.

Deze week zetten we Pieter-Jan in de spotlight!

Bij welke afdeling ben je vrijwilliger?
Schaarbeek-Evere-Sint-Joost.

Waar ben je opgegroeid en hoe ben je in Brussel beland?
Ik ben geboren in Kortenberg (tussen Brussel en Leuven), maar veel familieleden van mij woonden in Schaarbeek en Evere. Zo heb ik dus al van jongs af aan een band met deze gemeenten en met de stad Brussel in het algemeen. Ik ben naar de middelbare school gegaan in Tervuren en heb daarna recreatiemanagement aan de Erasmushogeschool Brussel gestudeerd. Veel van mijn vrienden wonen hier en ik heb het gewoon zo naar mijn zin in Brussel dat ik hier ben gebleven.

Waarom is Brussel volgens jou een leuke plaats om te wonen?
Brussel trekt mij in de eerste plaats aan omdat ik goede jeugdherinneringen heb hier. Hoewel ik misschien niet ben opgegroeid in Brussel, liggen mijn roots hier wel. Bovendien vind ik Brussel een bruisende stad waar constant interessante activiteiten worden georga¬niseerd. Zowel op vlak van cultuur als op vlak van amusement is er altijd wel iets te doen.

Hoe ben je bij het Willemsfonds terechtgekomen?
Uit interesse voor de gemeenten Schaarbeek en Evere die me, dankzij mijn familiebanden, zeer nauw aan het hart liggen. In deze gemeenten, en dan vooral in Schaarbeek, is er een geweldig cultureel patrimonium aanwezig. Het zijn gemeenten die zo veel te bieden heb¬ben en ik wil dat gewoon tonen aan anderen.

Wat maakt het Willemsfonds interessant voor jou?
Kenmerkend voor het Willemsfonds is het diverse aanbod. Een aanbod van verschillende mensen voor verschillende mensen. Iedereen kan wel een activiteit vinden die aansluit bij zijn of haar interesses, wat deze ook mogen zijn. Als vrijwilliger kan je eigenlijk organise¬ren waar je zelf zin in hebt en je zal altijd wel een doelgroep vinden hiervoor. Zo interes¬seert mijn collega Glenn zich bijvoorbeeld in klassieke muziek en hij krijgt dan de kans concerten te organiseren. Mijn favoriete activiteiten zijn de verschillende geleide wande¬lingen door Brussel. Op 26 januari organiseren wij bijvoorbeeld “Steegjes treden in het daglicht”, een geleide wandeling door de honderden smalle, vaak doodlopende steegjes van Brussel. Daar kijk ik zeker naar uit. Dankzij deze wandelingen leer je altijd nog andere hoeken van de stad kennen.

Wat wil jij met de afdeling Schaarbeek-Evere-Sint-Joost bereiken voor deze regio?
Ik wil mensen een leuk alternatief in hun vrije tijd bieden. Dat moeten ook niet alleen maar mensen zijn die in deze gemeenten wonen. Iedereen is welkom en dat merken we ook. Natuurlijk komen er altijd veel mensen uit Schaarbeek, Evere en Sint-Joost naar onze activiteiten, maar ook hebben we een publiek van de rand van Brussel en zelfs van de zee. Ik wil eigenlijk gewoon voor iedereen het culturele aanbod van deze drie gemeenten in de verf zetten.

Wat zijn volgens jou nog enkele aandachtspunten waar het Willemsfonds aan kan werken?
Er is eigenlijk onlangs al heel wat verbeterd dankzij de modernisering van het Willems¬fonds (nieuwe website, nieuw logo,…). Ik zou niet meteen weten wat we nog kunnen verbeteren. De meeste mensen zouden waarschijnlijk antwoorden dat we een jonger publiek moeten aantrekken, maar ik weet niet of ik het daar per se mee eens ben. Het is nu eenmaal een feit dat we in het algemeen een oudere doelgroep hebben. Daar is ook helemaal niets mis mee. Je kan zo een dingen nu eenmaal niet forceren he. Bovendien merk ik dat er al best vaak jongere mensen deelnemen aan onze activiteiten. Ik ga nu niet vaak op stap met een groep tieners, maar twintigers en dertigers zijn zeker te vinden voor onze activiteiten.

Wat is tot nu toe jouw favoriete evenement van het Willemsfonds? Dit kan iets zijn dat jij hebt georganiseerd of gewoon een moment waar je mooie herinneringen aan hebt.
Het allerleukste vond ik één van de eerste activiteiten die ik heb helpen organiseren: de voorstelling van het boek “Aftrap in Brussel” van Kurt Deswert. Dit gebeurde in clubhuis van Crossing Schaarbeek (dicht bij het Josaphatpark). Mijn nonkel heeft nog gevoetbald bij Crossing Schaarbeek en die familiale band is erg belangrijk voor mij. Ook vond ik het geweldig dat ik tijdens deze voorstelling Ariël Jacobs, de ex-trainer van Anderlecht, heb kunnen ontmoeten. Ik kijk met een warm gevoel terug naar die dag.

Welke vrijwilliger verdient het volgens jou om volgende maand in de spotlight te worden gezet?
Volgens mij verdient Marc Daniëls van de afdeling Willemsfonds Jette het om volgende maand eens in de bloemetjes te worden gezet.