Sporten in het Nederlands

Het Nederlands is een erg interessante taal, maar ook niet meteen de gemakkelijkste om te leren. Gelukkig zijn er talloze plekken waar je een taal kan oppikken. Studenten van Odisee gingen voor ons op zoek naar zulke plaatsen, en kwamen uit in de sportwereld. In de Rand rond Brussel spraken ze met voetballer Aphiwat en op welke manier hij het Nederlands oefent.

Aphiwat is een vrolijke enthousiaste jongen die heel sociaal is. Hij is geboren in Thailand en was 11 jaar toen hij naar België kwam. Aphiwat zijn moeder zei dat hij meteen vrienden moest maken zodat hij zich thuis zou voelen. Dus besloot Aphiwat zich aan te sluiten bij de voetbalclub AZ-Legends en daar had hij geen spijt van.

Waarom koos je voor het sporten in het Nederlands?
Ik heb gekozen om in het Nederlands te sporten omdat ik in een Vlaamse gemeente woon. Ik wou direct de taal leren zodat ik me thuis kon voelen. Dankzij mijn ploegmaten leerde ik al snel de eerste woorden zoals: rechts, links, pas, trap, ja en nee.

Voelde je je snel thuis in de groep?
Ja, vrij snel was iedereen heel vriendelijk tegen me, iedereen hielp me. Ik voelde me niet buitengesloten, ook al kende ik de taal helemaal niet. Iedereen probeerde het me op zijn eigen manier uit te leggen.

Was het jouw keuze om naar deze club te komen?
In het begin was het de keuze van mijn ouders maar na een tijdje was het mijn keuze om verder te doen omdat ik me thuis voelde.

Wat zorgde ervoor dat je je thuis voelde?
In het begin vond ik dit wel moeilijk omdat ik mij niet gemakkelijk kon openstellen voor een groep. Ik lette op wat ze deden en wat ze zeiden. Ik begreep dit niet altijd. Nu voel ik mij goed en de meeste vrienden wilden mij helpen met mijn stappen als nieuwkomer in een onbekend land.

“Vertrouwen komt niet van
altijd gelijk hebben,
maar van niet bang te zijn om
ongelijk te hebben.”

Hoe ervaarde je de eerste momenten/ activiteiten met de groep?
Dat is lang geleden. Dat was helemaal nieuw voor mij, ik had dit nog nooit meegemaakt. Het was een andere taal dan in mijn land, ik vond dit heel tof. Met de tijd heb ik de taal geleerd en nieuwe vrienden gemaakt. Ik heb zelf woorden opgezocht om beter te kunnen communiceren.

Heeft het jou geholpen? Naast het sporten nam je zelf initiatief om de taal te leren?
Zonder sport had ik het heel moeilijk. Met sport heb ik heel veel nieuwe mensen leren kennen. Dit heeft mij geholpen om de taal meer en meer te begrijpen. Mijn Nederlands en Frans zijn er zeker en vast op verbeterd. Ook nam ik naast het sporten initiatief om de taal te leren. Ik was dagelijks 1 à 2 uur bezig met de taal. Nu kan ik dat minder vaak doen aangezien ik hier minder tijd voor heb.

Welke tips zou je andere nieuwkomers geven om Nederlands te leren op deze manier?
Zoek een sportclub en ga naar deze sportclub met een goede vriend van je. Deze vriend kan je nadien helpen door alles uit te leggen op je eigen tempo. Dit zorgt ervoor dat je je beter voelt en je niet angstig moet zijn om wat mensen zullen denken. Na een tijd merk je dat alles steeds minder moeilijk wordt en dat je de taal snel begint op te pikken. Mijn beste tip voor nieuwkomers is blijf leren en schaam je niet. Het is normaal om fouten te maken, fouten zijn er om uit te leren.

Zaalvoetbalploeg AZ-Legends uit Asse

Deel dit artikel:

Lees ook deze artikels